2016-2017 eğitim öğretim döneminde Polis Meslek Yüksekokullarına alınacak adayların başvuru işlemleri ve değerlendirme sınavları, 13-24 Haziran 2016 tarihleri arasında (19 Haziran 2016 günü hariç) yapılacaktır.
18 Haziran 2016 tarihinde Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) Giriş Sınavına girecek olan adaylardan aynı tarihte Lisans Yerleştirme Sınavına da girecek olanların, PMYO Giriş Sınavı gününü değiştirmek istemeleri durumunda mazeretlerini bildirir belgelerini ekleyerek dilekçelerini, sınava girecekleri Başvuru ve Sınav Merkezine şahsen veya faks yoluyla ulaştırmaları gerekmektedir.
Tüm adaylara ilanen duyurulur.
Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet sayfasında PMYO yaş şartları ile ilgili aşağıdaki duyuru yer almaktadır.
2016 PMYO Aday Seçme Sınavına 31 Aralık 1991 tarihi ve sonrası ile 01 Ekim 1998 tarihi ve öncesinde doğmuş olanlar başvuru yapabilmektedir.
(30 Aralık 1998 ve öncesinde doğmuş,02 Ekim 1998 ve sonrasında doğmuş adayların başvuruları yönetmelik gereği kabul edilemez.)
Kırmızı ile belirttiğimiz detay 1991 şeklide olması gerekiyor. Sehven hatalı yazılmış olabilir.
PMYO başvuracak adaylar yönetmeliğe göre;
31 Aralık 1991 ile 01 Ekim 1998 tarihleri arasında doğmuşlarsa PMYO 2016 sınavına diğer şartları da taşımaları halinde başvurabilirler.
Örneğin:
30.12.1991 de doğmuş birisi başvuramaz
31.12.1991 de doğmuş birisi başvurabilir.
…
…
…
01.10.1998 de doğmuş birisi başvurabilir.
02.10.1998 de doğmuş birisi başvuramaz.
tarih aralıkları yönetmelikle sabittir.
Polis olmak isteyen tüm adaylara başarılar diliyoruz.
Başlangıç çizgisi ile ağırlık taşıma etabının son dubanın bulunduğu yere kadar 27 metre uzunluğunda ve 14 metre eninde, sağlık topu dokunma hareketi etabının bitimindeki duba ile bitiş çizgisine kadar 29 metre uzunluğunda olan ve toplamda 7 etap ile 70 metre uzunluğundaki parkurda yapılacak hareketlerle ilgili olarak;
Öncelikle adaylara gruplar halinde fiziki yeterlilik parkuru tanıtılır. Daha sonra komisyonca ismi okunan aday komisyona kimliğini vererek kendini tanıttıktan sonra parkurun başlama noktasına gelip ve kameraya doğru dönüp kendisini bir kez daha tanıtarak parkura doğru döner.
1) Aday “BAŞLA” komutu ile başlama çizgisini geçtiği anda süresi başlayacaktır. İlk etap olarak aday jimnastik sıçrama tahtası üzerinden 5 kez sağa, sola çift ayakla sıçrama hareketi yapacaktır. (Aday istediği taraftan sağdan veya soldan çift ayakla sıçrama hareketine başlayabilecektir.) Sıçrama tahtasının uzunluğu 2,5 metre, yüksekliği 40 cm ve genişliği 20 cm olacaktır. Jimnastik sıçrama tahtası üzerinden her bir eksik sıçramanın ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) iki saniye ilave edilecektir. (Tek ayakla yapılan sıçrama hareketi sıçrama olarak sayılmayacak ve 5 sıçrama hareketinin tamamını da nizami olarak yapmayan aday bu istasyonu yapmamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenir.)
2) Lastik içinden geçme etabında adaylar 6 adet lastik içerisinden tek ayakla (sağ ayak sağ lastik, sol ayak sol lastik) basarak geçecektir. Her bir lastik için, içerisine basmadan geçmemenin ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) iki saniye ilave edilecektir. Lastiklerin iç genişliği 16 inch (40.64 cm) olacak, lastikler çapraz ve birbirine bağlı şekilde olacaktır.
3) Ağırlık taşıma etabında, 30 Kg (15×2) ağırlığındaki iki kum torbasını aralarında 10 metre mesafe bulunan iki dubanın dışından dolaşarak taşıyacak ve ağırlıkları taşımaya başladığı noktaya bırakacaktır. (Adayın ağırlıkları aldığı noktadaki dubanın dışından dolaşmamasının ceza karşılığı bitiş süresine (1) bir saniye ilave edilecektir. Ayrıca aralarında 10 metre mesafe bulunan dubalardan ikincisinin arkasından dolaşarak tamamlamayan, herhangi bir mesafeden dönen ve yarım bırakan aday bu istasyonu tamamlamamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenir. Ağırlıkları 10 metrelik mesafeyi tamamlayarak aldığı yere bırakan aday, dubanın içerisinden geçerek diğer istasyona geçmesi halinde bitirme süresine ceza karşılığı olarak (1) bir saniye ilave edilecektir.)
4) Sağlık topuna dokunma hareketinde adaylar iki nokta arasında yerde duran sağlık toplarından koşu istikametinde önce ikinci topa, sonra ilk topa ve tekrar ikinci topa dokunarak 3 kez dokunuş yapacaktır. Her bir eksik dokunma için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) iki saniye ilave edilecektir. (Sağlık topuna dokunma hareketinde aday önce en uzaktaki topa dokunarak sonra geçerken dokunmadığı ilk topa dokunacak ve sonra ilk dokunduğu topa tekrar dokunarak istasyonu tamamlayacaktır. Bu istasyonu bu şekilde yapmayan, önce birinci topa dokunan sonra ikinci topa dokunarak diğer istasyona geçen adayın ikinci topa dokunması bir dokunuş sayılacaktır. İlk topa dokunması sayılmayacak ve bu şekilde iki top arasındaki mesafeyi kat etmeyecek şekilde diğer istasyona geçen adayın bitirme süresine ceza karşılığı olarak (4) dört saniye ilave edilecektir.)
5) Düz takla hareketine gelirken aday dubanın dışından dolaşarak gelip, yer minderinde öne doğru (1) bir defa düz takla atacaktır. Düz takla hareketine gelirken dubanın dışından dolaşmayan adaya ceza karşılığı olarak bitiş süresine (1) bir saniye ilave edilecektir. (Düz takla hareketinde takla hareketini yapmayan veya yapamayan aday diskalifiye edilerek elenecektir.)
6) Slalom koşu etabında 6 adet slalom çubuğu (çubuklar 1.5 metre yüksekliğinde olup, düz ve çapraz olarak 2.5 metre aralığında olacaktır) dışından dolaşılarak tamamlanır. Her bir eksik geçiş için ve çubuğunu deviren adaya ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) iki saniye ilave edilecektir.
7) Engel etabında 4 adet engel (üstten geçilecek engel yüksekliği 50 cm ve alttan geçilecek engel yüksekliği 105 cm olup engeller arasındaki mesafe 2 metredir) üstten-alttan, üstten-alttan olmak üzere geçilir ve koşarak bitiş noktası geçildiğinde parkur tamamlanmış olur. Engel etabında her bir eksik geçiş, engeli hatalı geçme, engelleri devirme ve düşürme için ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) iki saniye ilave edilecektir. (Bu istasyondaki geçişlerin hiçbirini nizami olarak geçmeyen, geçemeyen aday istasyonu tamamlamamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenecektir.)
8) Parkurun tamamlanması için adayın bitiş çizgisinden tamamen geçerek süreyi durdurması gerekir.
9) Parkur içerisinde herhangi bir istasyonu yapmayan veya yapamayan aday elenir.
10) Teknik bir arızanın dışında hiçbir adayın fiziki yeterlilik parkuru sınavını tekrar yapmasına izin verilmeyecektir.
11) Adayların parkuru bitirme sürelerinde saliseler göz önüne alınmayacak yalnızca saniyeler baz alınarak bitirme süresi olarak yazılacaktır.
Polis Meslek Eğitim Merkezi aday değerlendirme ve seçme işlemlerinin bir aşaması olan fiziki yeterlilik aşamasında polislik mesleğini icra edecek adayların denge, kondisyon, çeviklik, çabukluk ve esneklik açısından polislik mesleğine uygunluklarını ölçecek parkur, yukarıda belirtilen ebat ve etaplardan oluşturulmuştur. POMEM fiziki yeterlilik parkuru ve zaman/puan cetveli oluşturulmuş ve ekte sunulan şablonda belirtilmiştir.
Oluşturulan parkuru adayların başarılı sayılabilmeleri için 48 saniyede tamamlamaları gerekmektedir. Fiziki yeterlilik parkurunu 40 saniye ve daha aşağı sürede tamamlayan adaylar 100 tam puan alırlar. Fiziki yeterlilik sınavı sonucunda 60 puanın altında alan adaylar yönetmelik gereği başarısız sayılırlar. Fiziki yeterlilik sınavında 60 puanın altında alan adaylara “0” sıfır puan verilir. Fiziki yeterlilik sınavı komisyonu başarısız adaylar hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verir ve başarısız adaylar mülakat sınavına geçemezler.
Not: Fiziki yeterlilik sınavına girecek adaylar spor malzemelerini yanlarında getireceklerdir.
Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Meslek Yüksekokullarına2016-2017 eğitim-öğretim dönemi için 2.250 erkek, 250 bayan olmak üzere toplam 2.500 öğrenci alımı yapılacaktır.
Sınavlarda başarılı olarak Polis Meslek Yüksekokullarında eğitim gören ve eğitim sonunda başarılı olan adayların polis memuru olarak atamaları yapılacaktır.
Söz konusu alıma ilişkin giriş koşulları aşağıda belirtilmiştir. Alıma ilişkin sınav takvimi Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sitesinden (www.pa.edu.tr) ilan edilecektir.
Diğer kaynaklardan yapılan açıklamalara itibar edilmemesi önemle duyurulur.
2016 YILI POLİS MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİ ADAYLIĞINA BAŞVURMAK İSTEYEN ADAYLARDA ARANAN ŞARTLAR
a) T.C. vatandaşı olmak,
b) Lise ve dengi okul mezunu olmak veya Lise 4.sınıfta okuyor olmak,
c) Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2016 yılı içinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı puan türlerinin herhangi birinden (YGS-1,YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6) en az (270,00) ham taban puan almış olmak; Emniyet Teşkilatı Personeli Şehit veya Vazife Malulü olanların eş ve çocuklarından Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2016 yılı içinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavının puan türlerinin herhangi birinden en az (150,00) ham taban puan almış olmak, (NOT: Emniyet Teşkilatında çalışan veya Emniyet Teşkilatından emekli olanların eş ve çocukları bu kapsamda yer almamaktadır)
ç) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, sınavın yapıldığı yılın ekim ayının ilk günü itibarıyla (1 Ekim 2016) 18 yaşını tamamlamış ve sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olmak (31 Aralık 1991 – 01 Ekim 1998 tarihleri arasında doğmuş olmak),
d) Bayanlar için 162 cm. erkekler için 167 cm. den kısa boylu olmamak, beden kitle endeksi, 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak,
e) Sağlık durumu yönünden, Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirlenen koşulları taşımak,
f) Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,
g) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin;
1) Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak,
2) Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,”
ğ) Eğitim-Öğretim yılının başlangıç tarihi itibariyle bir siyasi partiye veya siyasi parti kollarına üye bulunmamak,
h) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
ı) Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak,
i) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak.
j) Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması olumlu olmak,
k) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak.
Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Meslek Yüksekokullarına2016-2017 eğitim-öğretim dönemi için 2.250 erkek, 250 bayan olmak üzere toplam 2.500 öğrenci alımı yapılacaktır.
Sınavlarda başarılı olarak Polis Meslek Yüksekokullarında eğitim gören ve eğitim sonunda başarılı olan adayların polis memuru olarak atamaları yapılacaktır.
2016 YILI POLİS MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİ ADAYLIĞINA BAŞVURMAK İSTEYEN ADAYLARDA ARANAN ŞARTLAR
a) T.C. vatandaşı olmak,
b) Lise ve dengi okul mezunu olmak veya Lise 4.sınıfta okuyor olmak,
c) Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2016 yılı içinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı puan türlerinin herhangi birinden (YGS-1,YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6) en az (270,00) ham taban puan almış olmak; Emniyet Teşkilatı Personeli Şehit veya Vazife Malulü olanların eş ve çocuklarından Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2016 yılı içinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavının puan türlerinin herhangi birinden en az (150,00) ham taban puan almış olmak, (NOT: Emniyet Teşkilatında çalışan veya Emniyet Teşkilatından emekli olanların eş ve çocukları bu kapsamda yer almamaktadır)
ç) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, sınavın yapıldığı yılın ekim ayının ilk günü itibarıyla (1 Ekim 2016) 18 yaşını tamamlamış ve sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olmak (31 Aralık 1991 – 01 Ekim 1998 tarihleri arasında doğmuş olmak),
d) Bayanlar için 162 cm. erkekler için 167 cm. den kısa boylu olmamak, beden kitle endeksi, 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak,
e) Sağlık durumu yönünden, Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirlenen koşulları taşımak,
f) Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,
g) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin;
1) Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak,
2) Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,”
ğ) Eğitim-Öğretim yılının başlangıç tarihi itibariyle bir siyasi partiye veya siyasi parti kollarına üye bulunmamak,
h) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
ı) Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak,
i) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak.
j) Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması olumlu olmak,
k) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak.
BAŞVURU YAPACAK ADAYLAR KILAVUZU OKUMADAN KESİNLİKLE BAŞVURU YAPMAYINIZ…
Polis Akademisi Başkanlığı 21 Ekim 2015 tarihli duyurusu ilePMYO ve POMEM’lerden mezun olup atanamayanlardan mahkemeye başvurup haklarında yürütmeyi durdurma kararı verilenlere sınav hakkı verilecek!miş. Yürütmeyi durdurma kararı almayan diğer mezunların durumu belirsizliği koruyor.
İlgili Duyuru:
Polis Meslek Yüksekokullarından ve Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüklerinden sağlık, tahkikat vb. nedenlerle ilişikleri kesilen ve mahkeme kararı gereği tekrar başlatılan adaylardan eğitimlerini başarı ile tamamlayarak mezun olan adaylar ile eğitim sonu sınavına girerek başarısız olan adaylardan dava açarak haklarında yürütmeyi durdurma kararı verilen adayların sınavları; 03 Haziran 2015 tarihli ve 29375 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına polis memuru ve komiser yardımcısı rütbelerine aday memur olarak atanacaklara uygulanacak sınav yönetmeliği” hükümleri gereği yapılacaktır. Sınavın tarihi ve yeri Başkanlığımızca daha sonra duyurulacaktır.
Anılan yönetmeliğin 6’ncı maddesi gereği ilan olunur.
İlgili Yönetmelik
EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KADROLARINA POLİS MEMURU VE
KOMİSER YARDIMCISI RÜTBELERİNE ADAY MEMUR OLARAK
ATANACAKLARA UYGULANACAK SINAV YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, polis eğitim kurumlarında veya Emniyet Genel Müdürlüğü adına diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden öğrenim süresini başarıyla bitiren öğrencilere uygulanacak sınavlarla ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, polis eğitim kurumlarında veya Emniyet Genel Müdürlüğü adına diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden öğrenim süresini başarıyla tamamlayan öğrencilerin Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanabilmeleri için yapılacak sınavla ilgili usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun Ek 1 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Aday: Polis eğitim kurumları veya Emniyet Genel Müdürlüğü adına diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim süresini başarı ile tamamlayan öğrencileri,
b) Başkanlık: Polis Akademisi Başkanlığını,
c) Mesleki bilgi düzeyi: Polis eğitim kurumları mezunlarının polis eğitim kurumunda gördüğü derslerle ilgili bilgi düzeyini, Emniyet Genel Müdürlüğü adına diğer yükseköğretim kurumlarından mezun olanların ise Başkanlıkça verilen mesleki eğitim dersleriyle ilgili bilgi düzeyini,
ç) Polis eğitim kurumları: Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi, Polis Meslek Eğitim Merkezi ve Polis Meslek Yüksekokulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sınav Esasları
Sınava katılacak adaylar
MADDE 5 – (1) Polis eğitim kurumları ve Emniyet Genel Müdürlüğü adına diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden öğrenim süresini başarıyla tamamlayan öğrenciler, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanmalarından önce sınava tabi tutulur.
Sınavın yeri ve zamanı
MADDE 6 – (1) Sınav yerleri ve tarihleri, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi, Polis Meslek Eğitim Merkezi, Polis Meslek Yüksekokulu ve Emniyet Genel Müdürlüğü adına diğer yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler için ayrı ayrı Başkanlıkça belirlenir ve sınav tarihinden en az on beş gün önce Başkanlık resmi internet sitesinde ilan edilir.
(2) Sınav, mezuniyeti müteakip en geç bir ay içinde yapılır.
Komisyonların oluşturulması ve görevleri
MADDE 7 – (1) Sınav ile ilgili komisyonların kurulması, görevlendirme ve çalışma esasları Başkanlık onayı ile belirlenir.
(2) Soru Hazırlama Komisyonu; rütbece en kıdemli üyenin başkanlığında 5 rütbeli personel ve hazırlanacak soru sayısı ve ders konuları dikkate alınarak yeterli sayıda öğretim elemanından oluşur. Komisyon, adaylara sorulacak soruları belirler ve ayrı ayrı kartlara basımını sağlar.
(3) Sınav komisyonu; emniyet müdürü rütbesinde bir başkan ve üç rütbeli personel ile bir öğretim elemanından oluşur. Bu komisyon, soru hazırlama komisyonu tarafından hazırlanan sorularla sözlü sınav yapmakla görevli ve yetkilidir. İhtiyaca göre her bir polis eğitim kurumunda ve Başkanlıkta birden fazla sınav komisyonu oluşturulabileceği gibi birden fazla polis eğitim kurumu için de tek bir komisyon görevlendirilebilir.
(4) Merkezi sınav komisyonu; rütbece en kıdemli üyenin başkanlığında üç emniyet müdürü rütbesinde personel ile iki öğretim elemanından oluşur. Bu komisyon, Başkan adına sınav takvimi süresince yürütülecek iş ve işlemleri takip, koordine ve denetleme ile yetkilidir.
(5) Komisyonlarda görev almak üzere üye sayısı kadar yedek üye ile komisyonlara yardımcı olmak üzere yeteri sayıda personel görevlendirilir.
(6) Sınav komisyonu başkan ve üyeleri; boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kayın hısımlarının veya evlatlıklarının katıldığı sınavda görev alamazlar.
Sınav şekli ve esasları
MADDE 8 – (1) Soru Hazırlama Komisyonu tarafından bastırılan sorular arasından adaylara soru kartı çektirilerek cevaplaması istenir. Komisyon tarafından adaya konu ile ilgili ilave sorular sorulabilir.
(2) Sınav komisyonları tarafından yapılacak sözlü sınavda adaylar;
a) Mesleki bilgi düzeyi,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
c) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
ç) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,
yönlerinden yüz tam puan üzerinden değerlendirilirler.
(3) Adaylar, Sınav Komisyonu üyeleri tarafından ikinci fıkranın (a) bendi için kırk puan, diğer bentlerde yazılı özelliklerin her biri için yirmişer puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı puan değerlendirme karar formuna işlenir. Komisyon üyelerinin ayrı ayrı vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak adayın sınav puanı tespit edilir.
(4) Adayın sınavda başarılı olabilmesi için yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan alması gerekir. Başarısız olan adayın aldığı puan ve gerekçesi puan değerlendirme karar formuna işlenir. Sınav sonuçları merkezi sınav komisyonuna bildirilir.
(5) Sınav sonuçları, Merkezi Sınav Komisyonu tarafından Polis Akademisi internet sayfasında ilan edilir.
(6) Başarılı olan adayların puan değerlendirme karar formları, adayın atamasına esas olacak belgelerle birlikte Personel Dairesi Başkanlığına gönderilir.
(7) Sınavda başarısız olan adayların değerlendirme karar formları ilgili eğitim kurumunca Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı arşiv hizmetlerine ilişkin mevzuat hükümlerine göre muhafaza edilir.
(8) Sınav komisyonu kararlarına itiraz edilemez.
Mazereti sebebiyle sınava katılamama
MADDE 9 – (1) Aday, eşi veya birinci dereceden kan hısımlarının ölümü nedeniyle ya da kendisinin tedavi ve sağlık gerekçesiyle sınava katılamaması halinde, Polis Akademisi Başkanlığınca belirlenecek tarihte Başkanlıkta oluşturulacak komisyon tarafından aynı usul ve esaslarla sınava tabi tutulur.
(2) Birinci fıkrada belirtilen mazeretler dışında herhangi bir nedenle sınava katılmayanlar, herhangi bir hak iddiasında bulunamazlar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Sınav sonu atamalar
MADDE 10 – (1) Sınavda başarılı olan adayların Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanmaları 6/8/1992 tarihli ve 92/3393 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.
Yürürlük
MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.
2015 POMEM Özel Harekat Giriş Sınavı Fiziki Yeterlilik Sınavı Parkur Talimatı
BAŞVURU:
Başvurular KPSS sonrası EGM veya Eğitim Daire Başkanlığı sitesinde yayınlanacak tarihlerde alınır.
İl emniyet müdürlükleri Eğitim şubelerde başvurular alınır.
PUAN:
KPSS Lisans P3 puanı istenir.KPSS Önlisans puanı geçersizdir.KPSS Lisans puanı olarak baraj puanı genelde 60 istenir.Fakat bu yılki puan henüz belli değildir.
KİMLER BAŞVURABİLİR:
-Lisans (4yıllık üniversite) mezunları,
-Baraj Puanını sahip olanlar,
-Boy kilosu tutanlar,
-Sabıkası olamayanlar,
-Sağlık şartlarını sağlayanlar
başvurabilir.
KİMLER BAŞVURAMAZ:
-Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyenler,
-Kpss ye girmeyenler,
-Önlisans mezunları
-Baraj puanı altında puan alanlar,
-Çok ciddi sağlık problemi olanlar,
-Başvuru şartlarından birini taşımayanlar
başvuramaz.
YAŞ-BOY-KİLO ŞARTI:
Yaş erkek ve bayan adaylarda 30 yaşından gün almama şeklindedir.Yani en son 29 yaşında olmanız şart.30 yaşından gün alanlar başvuramaz.
2015 Pomem şartları henüz yayınlanmadıgından ilandaki açıklanacak olan yaş şartlarına göre hareket etmeniz rica olunur.
Boy, erkek adaylarda:1.67 Bayan adaylarda:1.62 olmalıdır.
Boy-Kilo endeksi 18-27 arasında olmalıdır.Boy kilo endeksi hesaplama robotu googleda var.Bakınız..
2015 KPSS BAŞVURULARI:
06.05.2015-21.05.2015
SINAV TARİHİ:04 TEMMUZ 2015
ÜCRET: 50 TL (CUMARTESİ SABAHKİ GENEL KÜLTÜR GENEL YETENEK SINAVI (P3)
GK- GY BÖLÜMÜNDEN ALINACAK PUANLA BAŞVURULUR.
2015 POMEM Alımları Ne Zaman?
2015 Pomem Alımları 2015 KPSS Sonuçlarından 15-20 gün sonra belli olur.Muhtemelen ağustos-eylül gibi.
DİĞER ÖNEMLİ DETAYLAR:
Pomem’e Açıköğretim Lisans mezunları da başvurabilir.
–2014 veya 2015 KPSS lisans p3 puanı kullanılabilir.
-Önlisans mezunları bitirdikleri 2 yılı, 2 yıl da bir başka bölüm okuyarak 4 yıla tamamlayıp, lisans diplomasına sahip olurlarsa başvurabilirler.
Lisans diplomasını alamayan adaylar mezun oldukları üniversiteden Geçici Mezuniyet Belgesi alarak başvuruda bulunabilirler ve kayıt olabilirler.Geçici mezuniyet belgesi verilmeyen aday savcılığa giderek eğitim hakkının engellendiği hususunda yasal olarak zorunlu olarak bu belgeyi almaya çalışsın.
Genel Sıralamada KPSS puanı aynı olan adaylardan yaşı küçük olana öncelik verilir.
Spor lisansı olan,askerliğini komando olarak şartları zor bölgede yapan v.s kişilere mülakatlarda ayrıcalık tanınmaz.
Mülakatlarda erkek adaylarda üst bölge çıplak alt bölge diz kapagı üstüne kadar sıyrılacak sekilde olacaktır.Bayanlarda ise kısa kol tişört şekli ve alt bölge yine diz kapaklarına kadar sıvalı yada kısa kapri tarzı giyim tercih edilecektir.
Küpe yüzük takı makyaj fondoten ve kapatıcı malzemeler v.s mülakatlarda yasaktır.
Askerde iken komutanlardan izin alınarak başvuru yapılabilir.Acemi birliğinde pek izin çıkmayacağından gitmeden bir tanıdığınıza izin aldırmak için söyleyebilirsiniz.
Pomemde ihtiyaç olduğu takdirde okulunuza vali yada devlet görevlileri gelip mezuniyet öncesi seçim yapabilmekte kendi bünyesinde çalışmak üzere örneğin koruma şubeye veya özel harekat kursuna gidebilme şansınız vardır.
Başvurularda istenen fotograflar 657 ye tabi devlet memurları kanunundaki kılık ve kıyafet yönetmeliğine uymak zorundadır.Sade ve şık bir elbise tercih ediniz.Eşgal olarak yüzünüz gözükecek şekilde vesikalık çektirmeniz önerilir.Sinekkaydı traş önemlidir.
Pomem eğitimleri aksama olmadıgı takdirde normalde 4 ile 8 kasım arası başlar.
Pomem eğitimini yarıda bırakan aday tazminat öder.Polislik mesleğinde 6 yıl boyunca başka bir kuruma nakil olmak yoktur.
İşin gerçeği polisin izni görev saati pek yoktur.Tatildeyken veya bayramdayken bile çağırılıp görev başı yaptırılabilirsiniz.Bazen 12 bazen 24 hatta 48 saat bile zorunlu çalıştırılabiliyorsunuz.Bu birimlerin hassasiyetine ve bulunduğunuz ilin kritik bölge olmasına olay yogunluguna baglıdır.
Polis çocuklarına ayrıcalık tanınmamaktadır.Ayrıca mülakatlarda olabilir ama KPSS puanında şehit çocuklarına ayrıcalık tanınmamaktadır.İlanda böyle ibare yoktur.Pmyo yani polis meslek yüksek Okulları nda bu hak vardır.
Açıköğretim Mezunları pomeme başvurabilir.
Önlisans mezunları 2 yılı 4 ıllığa tamamlarlarsa yanı 2 yıl önlisansın üzerine 2 yılda açıktan bir bölüm bitirir 4 yıla tamamlar ellerine LİSANS DİPLOMASINI alırlarsa başvurabilirler.Başvuruda önemli olan lisans diplomasıdır.
Mülakat ve şaşamalar yarışma tarzıdır.Puanım şu şansım kaç demeyiniz.Bu puan ve sıralama her yıl oynar ve değişir o yüzden şansınızı kaderinizi siz belirlersiniz.
Kpss puanı tek başına önemli değildir.Önemli olan mülakat ve spordan aldığınız puandır.
Kekekemlik engeldir.Dolgu diş teli ve çürük engel değildir.5 ve 5ten fazla eksik dişi olan elenir.
Kellik hamilton scalası tip4 ten sonrası sorundur.Saç ektiren kel adaylar elenmez.
Genel Sağlık Taraması okula kayıt esnasında kazandığınız okulun olduğu ildeki devlet hastanelerinde yapılıyor.Burada da elenip elenmeme durumu var.
Elenen,istifa eden sağlık kontrolunde sıkıntı çıkan adayın yerine yedek adaylardan sırası gelen aday çağrılır.Bunun dışında yedek adayın asil olma gibi herhangi bir hakkı mevzuatta yoktur.
İntibak alışma eğitimidir.Okulda size yanaşık düzen ve selamlama gibi birçok konuda polisliğe ve polis okuluna ön hazırlık yaptırılır.Burada disipline dayanamayan emirlere uymayan okula uyum sağlayamayan aday elenir.
Pomem’lere başvururken herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Türkiye gündeminde herhangi bir önemli olay yok ise ve polis alımına ihtiyaç var ise normal prosedürde pomem alım ilanı temmuz kpss lisans sonuçlarına müteakiben 15 gün veya 1 ay içerisinde açıklanır.Bazı yıllarda bu sürenin aksadığı veya uzadığı görülmektedir.O yüzden kesin şu tarihlerde alım olur diyemeyiz.Alımlar Hükümetin politikası İçişleri Bakanlığı onayı ve oluruyla Eğitim Dairesi Bşakanlığı’nca yürütülmektedir.
Sırasıyla; Önce o yıl ki KPSS Lisans Sınavının Cumartesi Günkü sabah oturumu olan Genel Kültür ve Genel Yetenek Sınavına girmiş olmak ve oradan elde edilen P3 Puanını almış olmak zorundasınız.Zaten bu Cumartesi sabahki oturuma her aday girmek zorundadır.
KPSS Lisans sonucu elde edilen P3 puanıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Eğitim Daire Başkanlığı tarafından o yıl istenen başarı puanını almış olmanız gerekir.Normalde her yıl p3 60 ve üzeri puan şartı istenmiştir.
EGM tarafından resmi site olan https://egm.gov.tr adresindeki ”Duyurular” kısmında yayınlanan ”Pomem” ilanında belirtilen tarihlerde belirtilen evraklarla birlikte ikamet ettiğiniz ilde olan ”İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ” binasının içinde bulunan ”Eğitim Şube Müdürlüğü” ne giderek Pomem Başvuru Müracaatınızı yapabilirsiniz.İşlemler tamamlandıktan sonra size verilen evrakları iyice saklayın ve söylenenleri not alın veya ezberinizde tutun.Evraklarda eksiklik olan veya posta yolu ile yapılan başvurular ve de kendisi adına bir başkasını göndererek evrak teslimi yapanların başvuruları kabul edilmez.
Başvuru yapan adaylar alım ilanında belirtilen tarihlerde EGM Resmi sitesinden duyurulacak olan Bölge Merkezlerinde ikamet ili neresi ise onun karşılık geldiği bölge merkezindeki okulda mülakatlara gireceklerdir.Örneğin 5 tane yakın çevredeki il tek bir merkezde mülakata girecektir.Orada okul yok ise belirli emniyet merkezlerinde girecekler.Bunları EGM belirleyecek sizde belirtilen tarihte ilan edilen mülakat yeri sonucunuza https://egitim.pol.tr adresinden bakabileceksiniz.
Mülakat yerine vardığınızda öncelikle size 120 soruluk Psikolojik Kişilik Testi cevaplattırılacaktır.Bu testte doğru yanlış kavramı yoktur.Bu test sizin kişiliğiniz hakkında kurula ipuçları verecek olup sizi tanımalarını sağlayacaktır.O yüzden verdiğiniz cevaplarda dürüst olmanızda fayda vardır.
Testi cevaplandırdıktan sonra önce sırasıyla önsağlık sonra Sözlü Mülakat En son olarak ta spor mülakatı yani fiziki yeterlilik parkurunda süreye bağlı olarak engelli parkurda sınanacaksınız.Önsağlıkta renk körlüğü,boy kilo testi,renk körlüğü testi ve vücutta yazlık üniforma giyildiğinde açıkta kalan kısımlarda eşgal belirleyici yanı 5 metreden bakılınca farkedilen ve 5cmden büyük iz varmı diye bakılacaktır.Şartları sağlamayan aday elenir.
Renk Körlüğü olan elenir.Boy erkek adaylarda 1.67cm Bayan adaylarda ise 1.62 cm’dir.
Her iki adayda da boy kilo oranı 18 ile 27 arasında olacaktır.Şartları sağlamayan adaylar elenir.
Sözlü Mülakatta kurul size masaüstünde bulunan ve üzerinde soru yazan kartlardan seçmenizi söyler.Çekip seçersiniz soru seçme imkanınız yoktur kartlar kapalı veya açık olabilir.Bazı kurullarda soru seçebiliyorsunuz.Burada size kartta belirtilen soru hakkında konuşmanız için belirsiz bir süre verilir.Size bağlıdır.Kurul kartta bulunan konu hakkındaki düzeyinizi,dikkatinizi,konuya odaklanmanızı ve kendine ne kadar güvendiğinizi ölçer.
Soruyu yanlıs cevaplamak pek önemli olmasa da konuyu kavrama acısındanda çok önem arz eder.Dik durun,verdiğiniz cevaptan eğer dogruysa emin olun.Kurul sizi şaşırtır yok o öyle değil böyle olmalı derse sizinde cevabınız dogru ve bunda eminseniz tedirginlik yapmayın.Verdiğiniz cevabın arkasında durunuz.
Kurula hitap ederken komiserim,amirim,müdürüm,memur bey gibi terimler kullanmayın.Efendim hitap şeklini tercih ediniz.
Size komut vermeden hiçbir şekilde hareket etmeyin yani size çık demeden çıkmayın gir demeden girmeyin.
Spor Mülakatı olan Fiziki yeterlilik Parkurunda belirli engelli parkurda size verilen standart süre zarfında tamamlamış olmanız gerekmektedir.Engellerden herhangi birini eksik geçen yani atlayan aday elenir.
Spor mülakatında koşu yoktur.
Bütün aşamalar sona erdi ve sıra geldi sıralamaya.Şimdi bütün adaylar Türkiye Geneli bir sıralamaya tabi tutulup başarı puanı belirlenecektir
Türkiye Geneli Sıralamada sizin puanınız ve planlandığınız Pomem Polis Okulu yazmaktadır.Bunuda öğrendikten sonra belirtilen evraklarla belirtilen tarihlerde İl Eminyet Müdürlüğüne gidip Dosyalarınızı alıp okulunuza geçici kayıda gideceksiniz.Genel detaylar bunlar.
POMEM’lere öğrenci alımı, 2008 tarihli Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğiyle düzenlenmişti. Bu yönetmelik 6 Haziran 2015 tarihi itibariyle bütünüyle değişti.
Aşağıda, kariyermemur.com olarak yönetmelik üzerinde yaptığımız incelemeler sonrasında yaptığımız değerlendirmeler yer almaktadır.
EMNİYET PERSONELİ ŞEHİT VE VAZİFE MALULLERİNİN EŞ VE ÇOCUKLARI, KONTENJAN DIŞI
POMEM yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre, Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları, o yıl belirlenen kontenjanın dışında tutulacak.
Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları için, belirlenen taban puanın en az % 80’ini almış olmak, şartı aranacak
ŞAHSEN BAŞVURU ŞARTI DEVAM EDİYOR
Önceki yönetmelikte de yer alan şahsen başvuru şartı, bu yeni yönetmelikte de aynen devam ediyor
SINAV ÜCRETİ ALINACAK
Başvuruda bulunan adaylardan Başkanlıkça belirlenen miktarda sınav ücreti alınacak. Ücretler Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına yatırılacak. Emniyet Teşkilatı personelinden şehit veya vazife malulü olanların eş veya çocuklarından sınav ücreti alınmayacak.
YAŞ ŞARTI KANUNDAKİ GİBİ DÜZENLENDİ
18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak, şartı aranacak
SINAV AŞAMALARI
– Aday önce sağlık kontrolüne tabi tutulur ve Sağlık Yönetmeliğine göre ve hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur” veya “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde karar verilir.
– Sağlık testini geçenler Fiziki yeterlilik sınavı tabi tutulur. Bu sınavdaki kriterler erkek ve bayanlar içn ayrı ayrı belirlenir. Belirlemeyi daha sonra Başkanlık yapacak. 100 üzerinden 70 almak gerekiyor.
– Fiziki yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar, mülakata alınır. Mülakattan da 100 üzerinden 70 almak gerekiyor.
– Adayların başarı sıralamasına esas POMEM giriş puanı; adayın KPSS puanının %30’u, fiziki yeterlilik sınavı puanının %30’u ve mülakat sınavı puanının %40’ının toplamından oluşur.
YEDEK LİSTE
Erkek ve kadın asıl adayların % 30’una tekabül eden sayıda yedek aday listesi, en yüksek puandan başlanarak belirlenir.