Millî Savunma Üniversitesi Harp Okullarına ve Astsubay Meslek Yüksek Okullarına Başvurular 19 Nisan – 25 Mayıs 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.
“Toplam 5 bin 268 öğrenci alınacak”
Işık, 2017-2018 eğitim dönemi için MSÜ’ye bağlı harp okulları ve astsubay meslek yüksekokullarına askeri öğrenci temin edileceğini açıkladı. Başvuruların 19 Nisan-25 Mayıs tarihleri arasında “www.msb.gov.tr” adresinden yapılacağını bildiren Işık, sınavların 19 Haziran-4 Ağustos tarihleri arasında Ankara’da yapılmasının planlandığını dile getirdi.
Milli Savunma Bakanı Işık, Hava Harp 2015, 2016 ve 2017 yıllarına liselerden mezun olan 21 yaşını geçmemiş, YGS ve LYS sınavlarına katılmış erkek ve kız öğrencilerin, Meslek Yüksek Okullarına 2015, 2016 ve 2017 yıllarına liselerden mezun olan 22 yaşını geçmemiş, YGS sınavına katılmış erkek öğrencilerin alınacağı bilgisini paylaştı.
Bu kapsamda Kara Harp Okulunun hazırlık sınıfına, askeri liselerin kapatılmasından sonra subayların özellikle yabancı dil konusunda bir zaaf oluşmaması için “hazırlık sınıfının” konulacağını belirten Işık, şöyle devam etti:
“Kara Harp Okuluna hazırlık sınıfına 1000, birinci sınıfa 1000 olmak üzere toplam 2 bin öğrenci alınacak, belirlenen ihtiyaç doğrultusunda bunun 32’si kız öğrenci olacak. Deniz Harp Okulu hazırlık sınıfına 319, birinci sınıfa 286 olmak üzere toplam 605 öğrenci alınacak, kız öğrenci kontenjanımız da 16 olacak. Hava Harp Okulu hazırlık sınıfına 250, birinci sınıfa 250 olmak üzere toplam 500 öğrenci alınacak, kız öğrenci kontenjanımız 10 olacak.
Kara Astsubay Meslek Yüksek Okuluna bin 8 öğrenci, Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okuluna 511 öğrenci, Hava Astsubay Meslek Yüksek Okuluna ise 578 öğrenci alınacak. Bando Astsubay Meslek Yüksek Okuluna 66 öğrenci alınacak. Toplamda alacağımız öğrenci sayımız 2017-2018 eğitim öğretim yılı için 5 bin 268 olacak. Ayrıca şehit, malul gazi ve muharip gazi çocuklarına puanlamalarda yüzde 10 avantaja ilave olarak, yüzde 5 ilave kontenjan verilecektir.”
Bakan Işık, Kara, Deniz ve Hava Harp Okullarının eğitimleri hakkında bilgi vererek, hangi alanlarda lisans diploması alınacağıyla, Kara, Deniz, Hava ve Bando Astsubay Meslek Yüksekokulları hakkında bilgi verdi.
4)Fiziki Yeterlilik Testi (FYT):
(1) Adayların çabukluk, çeviklik ve kondisyonlarını ortaya çıkaracak testler olup, 400 metre koşu, durarak uzun atlama, mekik, basketbol topu fırlatma ve barfiks branşlarında yapılır.
(2) Adayların FYT için yanlarında spor malzemeleri (eşofman, spor şortu, spor ayakkabısı, spor çorabı, havlu vs.) getirmeleri gerekmektedir. FYT’ye katılan adaylar, kendileri için herhangi bir sağlık sorunu olmadığını kabul ve beyan etmiş sayılır. Bu nedenle sınavlar süresince meydana gelebilecek herhangi bir sağlık sorununda sorumluluk adaylara aittir. FYT’nin yapılacağı günde sağlık durumu itibarıyla testlere katılamayacak durumda bulunan adaylar (ameliyatlı, kırık, burkulma vb.) sınavlara kabul edilmezler. Bu durumda haklarını kaybetmiş sayılırlar.
(3) FYT’de uygulanacak branşlara göre derece ve puanlar TABLO-3’de gösterilmiştir. Tüm testlerde üst sınır derecesinde performans gösterenler 100 tam puan alacaklardır. FYT'de yapılan 5 branşın 4’ünden en az birer puan almak zorunludur, 2 ve daha fazla branştan puan alamayan aday not toplamına bakılmaksızın elenir. Bütün branşlardan alınan toplam puan nihai puan sıralamasında dikkate alınacaktır.
(4) FYT sonuçları adaylara sözlü olarak bildirilir. Aday ‘0’ puan aldığı her branş için
itiraz hakkına sahiptir. Adaylardan itiraz etmek isteyenler, taleplerini aynı gün içerisinde, seçim aşamalarının icra edildiği bölgeyi terk etmeden sonuç tebliğ komisyonuna iletir. (Seçim aşamalarının yapıldığı yer terk edildikten sonra yapılacak itirazlar dikkate alınmaz!) FYT’ye itiraz aynı gün içerisinde test bitimine müteakip en fazla 45 dakika sonrasında yapılır. İtiraz eden aday ilgili branştan tekrar teste tabi tutulmak üzere ilgili istasyona gönderilir. İtiraz sonucu, adaylara sözlü olarak bildirilir. Komisyonun değerlendirmesi nihai karar hükmünde olup, adayın ikinci bir itiraz hakkı söz konusu değildir.