|
ŞEHİT ALİ ALITKAN SPOR LİSESİ ÖZEL YETENEK SINAVI TARİH VE SAAT BİLGİLERİ2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI İLE ÖĞRENCİ ALIMI SINAV KILAVUZU2022 - 2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ANKARA ŞEHİT ALİ ALITKAN SPOR LİSESİ ÖZEL YETENEK SINAVI UYGULAMA KILAVUZU
A-) KOORDİNASYON VE BECERİ PARKURU
KOORDİNASYON VE BECERİ PARKURU GERÇEKLEŞME AŞAMALARI
1- Takla: Başlangıç noktasından başlayan aday, öne düz takla ile sınava başlar. (Minderin uzunluğu 2 m) 2- Çeviklik: Bu bölümde önünde bulunan 4 huniden, 3 tanesinin üzerinde bulunan tenis toplarını dokunarak düşürmeye çalışır. Başlangıç - bitiş geride ve ortada bulunan topsuz hunidir. Aday top bulunan hangi huniye giderse gitsin her seferinde başlangıçtaki orta huniye dönmek zorundadır. (Sağ ve soldaki huniler arası mesafe: 2.00 m, öndeki huni ile merkez huni arası mesafe 2,30m) 3-)Futsal Slalom Top Sürme: Aday tabağın üstündeki futsal topunu eli ile alır ve yere koyduktan sonra hunilerin arasından topla slalom yapmaya başlar.Slalomların arasından geçtikten sonra görselde görüldüğü gibi iki huni arasından topla gol atmaya çalışır.(Tabakla ilk huni arası 80cm.huniler arası 60cm.son huni ile gol atılacak olan iki huni arası 6.90m.) 4-) Hentbol: Aday 4. İstasyonun girişinde bekleyen kasadaki hentbol topunu alır. Aday duvardaki belirli alana 3 başaralı atış yapar ve topu aldığı kasanın içine tekrar bırakır.(Hedef ile Atış noktası arası 3 Metredir.) 5-)Basketbol: Sporcu basketbol topunu aldıktan sonra görselde görüldüğü slolamlar arasından topla geçerek istediği taraftan turnike atışı yapar.(Basketbol topunun bulunduğu kasa ile ilk dikme arası 2,80m.dikmeler arası mesafe 1,75m.son dikme ile pota arası 4m.) 5-) Renklere Göre Sağlık Topu Değiştirme: Aday, renkli kasaların içinde bulunan topları, karşıdaki renkli kasalarla eşleştirir ve sağlık toplarını taşır. (Örnek: Mavi kare kasadaki top karşıdaki mavi kare kasanın içine taşınır. İki kasa arası 3,00 metredir.) 6-) Voleybol: Aday burada duvara karşı 2 tane parmak pas ve bir tane manşet pas yapar. Topu başlangıçta aldığı yere geri bırakır. (Pas sırası önemli değildir.)(Duvar ile Atış çizgisi arası 1,90m.) 7-)Sıçrama: Aday 5 adet sıçrama yapmalıdır. Sıçramaların doğru kabul edilebilmesi için tüm sıçramalar çift ayak basarak yapılmalıdır.(Denge tahtası uzunluğu 2,95m.genişlik 25cm.yerden yükseklik 30cm.) 8-)Çabukluk: Sporcu, hunilerin arkasından zik zak olacak şekilde sprint gerçekleştirir.(Her huni arası 4m.) 9-) Bitiş: Çabukluk istasyonunu bitiren sporcu bitiş noktasına sprint atarak parkururu sonlandırır.(Çabukluk istasyonunun son hunisinden bitiş fotoseli arası 14 m.)
KOORDİNASYON VE BECERİ PARKURU CEZA PUANI ALMA DURUMLARI
1- Taklayı yan atar ya da nizami atamaz ise +1 saniye ceza puanı alır. 2- Tenis toplarını düşüremez ise her tenis topu için +1 saniye puan, başlangıç hunisine dokunmaz ise her dokunmadığında +2 saniye ceza puanı alır. 3- Slalomları kendi ya da top ile devirir ise veya slalom atlarsa +1 saniye ceza puanı alır. 4- Hentbol topu ile hedef dışına giden her atış için +1 saniye, hentbol topunu kasaya koyamaz ise geçersizdir. Topu yerine koymak için gözetmenler tarafından uyarılacak ve topu yerine koymadan bir sonra ki istasyona geçmesine izin verilmeyecektir. 5- Basketbol topu ile slalom yaparken dikme devirir, slolamu eksik yaparsa ve turnike atışını yapamaz ise +1 saniye ceza puanı alır. 6- Ağırlık toplarını aynı renk ile eşleştiremez ise geçersiz sayılacaktır. Aday geri dönüp topları doğru eşleştirme yapmak zorundadır. 7- Aday topu yere düşürmeden Voleybol parmak pas ve manşet pas yapmak zorundadır, Topu yere düşürdüğü her paslaşmada +1 saniye ceza puanı alacaktır. Aday paslarından sonra topu top arabasına koymalı, koymaz ise geçersiz sayılacaktır. Aday geri dönüp topu koymak zorundadır. 8- Aday sıçrama istasyonuna gelir ve sıçrayışını yapar. 5 sıçramadan daha eksik yaptığı her sıçrayış için +1 saniye ceza puanı alacaktır.
9-)Çabukluk istasyonunda sporcu huni atlar ise +4 saniye ceza puanı alır. Sporcu huni devirir ise +1 saniye ceza puanı alır. KOORDİNASYON VE BECERİ PARKURU İSTASYON MESAFELERİ
1. İstasyon: Takla (Minder Uzunluğu 2 M (Başlangıç ve 1.istasyon arası 2,5 M) 2. İstasyon: Sağ ve sol iki huni arası 2 M öndeki huni ile merkez huni arası 2,30m (1 ve 2. İstasyon arası 3 M) 3. İstasyon: Tabak ile ilk huni arası 80cm.her huni arası 60 cm.( 2 ve 3,istasyon arası 3,50m.son huni ile kale arası 6,90m.) 4. İstasyon: Hentbol topu kasası ve duvar arası 3 M (3.istasyon 4.istasyon arası 4.70 M,atış yapılan çember 80cm.) 5. İstasyon:Top kasası ile ilk dikme arası 2,80m dikmeler arası1,75m.son dikme ile pota arası 4m. ( 4 ve 5.istasyon arası 7,70m. 6. Ağırlık topu kasaları arası 3m. (5ve 6. istasyon arası 2.60 M) 7. İstasyon: Voleybol atış yeri ile duvar 1,90 M(6. istasyon ile 7.istasyon arası 3.45 M) 8. İstasyon: Sıçrama tahtası uzunluğu 2,95m.sıçrama tahtası genişliği 25 cm. sıçrama tahtası yüksekliği 30 cm.(7,istasyon ile 8.istasyon arası 4,45m.) 9.Çabukluk istasyonu her huni arası 4m.(Son huni ile bitiş fotoseli arası 14 m.)
NOT:Yapılmayan istasyon olduğu taktirde parkur testi başarısız sayılacaktır.
B-) MEKİK KOŞUSU TESTİ
MEKİK KOŞUSU TESTİ GERÇEKLEŞME AŞAMALARI
1- Koşu alanı için 20 m uzunluğunda düz bir zemin kullanılır. 2- 20 metrelik aralıkları belirlemek için çizgiler ya da koni vb. işaretler kullanılır. 3- Sporcular, her bir sinyal aralığı dakikada 0,5 km/s artan özel shuttle run sinyalleri ile birlikte 20 m çizgisine ulaşmakzorundadırlar. 4- Sinyal verildiğinde 20 m’yi belirleyen çizgilerin bir metre önündeki iç çizgilere3 kez üst üste ulaşamayan sporcu için test sonlandırılır ve testi biter. 5- Test bittikten sonra sıralamalar yapılır. Değerlendirmedeki yüzdelik payına göre yerleştirme puanına etki eder.
C) DURARAK UZUN ATLAMA TESTİ
DURARAK UZUN ATLAMA TESTİ GERÇEKLEŞME AŞAMALARI
1- Aday başlangıç pozisyonunda atlayışını yapmak için yerini alır.
2- Atlama yaparken vücut pozisyonuna dikkat edilir.
3- Her adayın 2 hakkı olduğu için en iyi derecesi alınır.
4- Ölçüm alınırken adayın vücudunda en geride yere temas edilen bölge alınır. Örnek: Atlama sırasında elleri geriye düşen ve temas eden adayın, el bölgesi baz alınır.
RİTİM SINAVI
RİTİM SINAVI GERÇEKLEŞME AŞAMALARI
1-Aday , başlangıç noktasında yerini alır.
2-Aday , verilen müzikle birlikte tek ayak ve çift ayak olmak üzere ritmik zıplayışlarını gerçekleştirir.
3-Her adayın tek uygulama hakkı vardır. 5-Aday çizgiye bastığı durumlarda 1 , tek ayak veya çift ayak basması gereken zıplayışlardaki hatalarında 2 , dönüş hatasında 3 , hatalı numara zıplayışlarında 4 müzikle olan senkronize hatasında 5 puan kaybedecektir.
SINAV TEKRAR SAYISI HAKLARI
A-) KOORDİNASYON VE BECERİ PARKURU: HER ADAYIN 2 HAKKI VARDIR EN İYİ DERECESİ ESAS ALINIR. B-) MEKİK KOŞUSU TESTİ: HER ADAYIN 1 HAKKI VARDIR. O HAKKI ESAS ALINIR. C-) DURARAK UZUN ATLAMA TESTİ: HER ADAYIN 2 HAKKI VARDIR EN İYİ DERECESİ ESAS ALINIR. D-) RİTİM SINAVI : HERADAYIN 1 HAKKI VARDIR. |
Duyuru Arşivi |